Melita Lever

In maart gaat Melita Lever, consulent Diabetes en CVRM, met pensioen. Ze kijkt terug op enkele ontwikkelingen in de tienjarige geschiedenis van HCDO, zoals de uitbreiding van zorgketens, de verschuiving van zorg van de tweede naar eerste lijn en de grotere betrokkenheid van patiënten bij hun zorg.

Melita Lever vormt samen met de kaderarts een expertteam op het gebied van Diabetes en CVRM (hart- en vaatziekten). Huisartsen en praktijkondersteuners bij de huisarts kunnen de consulent raadplegen met vragen over bijvoorbeeld medicatie of leefstijl. Als een spin in het web heeft Melita overal lijntjes uitstaan om geïnformeerd te blijven over actuele ontwikkelingen. Om de deskundigheid van de praktijkondersteuners op peil te houden, organiseert ze regelmatig nascholingen of casuïstiekbesprekingen.

Een belangrijke ontwikkeling in de afgelopen jaren is volgens Melita de verschuiving van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Dat bood haar als consulent uitdagingen en kansen. Maar, het werk is voor huisartsen ook ingewikkelder geworden. Daarom is onderlinge samenwerking tussen betrokken zorgverleners steeds belangrijker. “Op het gebied van diabetes hebben we een geweldige samenwerking opgebouwd met het Deventer Ziekenhuis.” Daarin vervult Melita als consulent een essentiële rol.

Bij de zorgverlening krijgen patiënten steeds meer eigen regie. Niet alleen omdat patiënten hierom vragen. Maar, ook omdat de zorg efficiënter kan en moet. HCDO bedachten als een van de eerste organisaties dat het goed zou zijn om patiënten actiever te betrekken bij hun jaarcontrole diabetes. “Twee weken voorafgaand aan de jaarlijkse controle sturen we Consult Voorbereidende Vragenlijsten aan patiënten met het verzoek deze online in te vullen. Met daarin ook vragen over hoe het met ze gaat. Die vragenlijsten zijn gekoppeld aan Slimme protocollen. Alles wat de patiënt thuis invult, staat direct in ons dossier. Daardoor krijgen we meer tijd voor het echte gesprek. Dat betekent meer zorg op maat en actieve betrokkenheid van patiënten bij hun zorgproces.”

We hebben elkaar hard nodig, zeker nu de zorgvragen steeds complexer worden

Melita Lever

De deskundigheidsbevordering van de praktijkondersteuners is een speerpunt van HCDO. “Als we een voorstel doen, bijvoorbeeld voor intervisie, wordt dat direct opgepakt. Maar, ook thema’s als lean werken of positieve gezondheid worden omarmd. HCDO luistert echt en zet zich in om deskundigheid te bevorderen en het werkplezier van praktijkondersteuners te stimuleren.” De afgelopen tien jaar is het aantal zorgketens toegenomen. “We zijn ooit begonnen met de keten diabetes, daarna CVRM, maar nu hebben we ook Astma, COPD en we werken samen op het gebied van GGZ en ouderenzorg.”  Daarmee is ook de diversiteit aan praktijkondersteuners gegroeid. Melita wil de onderlinge samenwerking tussen de ketens versterken. “We hebben elkaar hard nodig, zeker nu de zorgvragen steeds complexer worden. Bovendien handelen we regelmatig op hetzelfde vlak. Denk aan stress. Dat is vaak een onderwerp voor de GGZ consulent, maar wij hebben er ook mee te maken, omdat stress invloed heeft op de suikers en op de longen.”