Kartrekkersrol
Elders in het land waren al PA’s actief in de eerste lijn, maar, nog niet in de regio Deventer op een enkele PA na die op dat moment nog in opleiding was. Petra en haar collega waren de eersten die binnen de HCDO de opleiding tot PA volgden. Dat betekende dat zij een kartrekkersrol kregen. Petra over die tijd: “Men is hier iets behoudender. De functie was nieuw voor huisartsen en medisch specialisten in deze regio. In het begin was het vooral zoeken. Een deel van de artsen was heel enthousiast, maar een deel moest ook echt wennen. Dat betekende veel uitleggen. Maar, nu zoveel jaar later, merk je dat die weerstand weg is. We worden omarmd. Huisartsen zijn blij dat we er zijn. Dat is fijn.”
Een PA is zelfstandig bevoegd om medicatie voor te schrijven, een diagnose te stellen en beleid te bepalen. Petra: “We zijn uiteraard geen arts. We mogen ook niet schouwen, maar voeren veel activiteiten in de huisartspraktijk zelfstandig uit zonder supervisie. De aard van onze werkzaamheden hangt af van wat we aan kennis en kunde hebben opgebouwd. Je ontwikkelt steeds meer een klinische blik. Maar, een PA moet goed haar eigen grenzen kennen. Zodra ik iets niet weet, raadpleeg ik een arts. Soms voor overleg, soms om echt mee te kijken.”
Petra draait diensten op de Huisartsenspoedpost, maar ze is ook in loondienst bij huisartspraktijk Bicer. Daarnaast werkt ze als ZZP-er bij huisartspraktijken, die tijdelijk omhoog zitten door ziekte of drukte, door spreekuren van huisartsen waar te nemen. Juist die afwisseling in haar werk spreekt haar enorm aan. En het feit dat ze in haar rol iets kan betekenen voor patiënten die op hun kwetsbaarst zijn. “Door mijn achtergrond als verpleegkundige, heb ik een empathische blik die me helpt om de patiënt echt te zien in zijn geheel en een goed ontwikkeld onderbuikgevoel.”
Door mijn achtergrond als verpleegkundige, heb ik een empathische blik die me helpt om de patiënt echt te zien in zijn geheel en een goed ontwikkeld onderbuikgevoel
Meer opleidingsplekken
Inmiddels werken vier PA’s in de regio in de volle breedte van de huisartsenzorg. In juni 2025 rondt een vijfde collega haar opleiding af.
Daarmee dragen PA’s bij aan de continuïteit van de huisartsenzorg in Salland. Steeds meer zorg schuift van de tweede naar de eerste lijn. Die werkdruk moet opgevangen worden en daarin kunnen PA’s een belangrijke rol spelen. “Maar dan moeten we wel meer mensen opleiden tot PA,” volgens Petra. “De tekorten lopen op. Hoge scholen in de regio moeten nu mensen weren, omdat er te weinig opleidingsplekken zijn, terwijl de voordelen van de inzet van PA’s groot kunnen zijn. Daarom roep ik huisartsen op om meer opleidingsplekken beschikbaar te stellen, zodat we meer collega’s samen met HCDO kunnen opleiden.”