“Consulent zijn betekent impact maken voor zowel zorg als werkplezier”, aldus Jolien Visser
Jolien Visser werkt sinds 2019 één dag per week bij HCDO als consulent voor de keten Astma en COPD. Daarnaast is ze verpleegkundig specialist in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, waar ze patiënten met astma en COPD begeleid. Jolien: “Deze functie is ideaal voor wie meer wil zijn dan alleen verpleegkundige aan bed, dat geldt ook voor bijvoorbeeld praktijkondersteuners in een huisartsenpraktijk. Mijn beslissing om op de vacature voor consulent te reageren was spontaan, maar het heeft geweldig uitgepakt!”
Over de streep getrokken
“Toen ik in 2019 klaar was met HBO-V en als verpleegkundige op de longafdeling werkte, was er weinig ruimte om verder te groeien,” vertelt Jolien. “Toevallig zag ik de vacature voor consulent bij HCDO. Hoewel ik niets wist van de eerstelijnszorg, trokken twee dingen me over de streep: het beleidsmatig denken en de kans om op dat niveau bij te dragen aan betere zorg voor longpatiënten.” Jolien lachend: “Ik dacht meteen: hier moet ik op reageren.”
Ondersteunen en samenwerken
Wat houdt de functie van consulent in? Jolien legt uit: “Samen met de kaderarts Astma en COPD ben ik verantwoordelijk voor het beleid in deze keten. Ik ondersteun de kaderarts en ben het aanspreekpunt voor praktijkondersteuners. We bespreken complexe casuïstiek en vertalen richtlijnen naar protocollen. Ook organiseren we scholingen en werken we samen met andere ketenpartners, zoals longartsen en paramedici. Daarnaast maak ik deel uit van het ketenzorgteam, waar we gezamenlijk de ketenzorg vormgeven.”
Verbinding maken
“Als consulent is het belangrijk om zichtbaar te zijn binnen huisartspraktijken. Daarom ben ik vaak aanwezig bij de overleggen van de Praktijkondersteuners Huisarts (POH-overleggen). Ook wissel ik met de kaderarts af om scholingsavonden binnen onze keten bij te wonen. Praktijkondersteuners weten mij te vinden voor vragen, en andersom schakel ik hen in voor input bij projecten. Als er behoefte is aan overleg in de praktijk, ga ik erheen, soms samen met de kaderarts, soms alleen.”
“Mijn grootste motivatie is om patiënten met een longziekte zo lang mogelijk stabiel te houden en het werk voor praktijkondersteuners leuk en behapbaar te maken.
– Jolien Visser, consulent
Aanspreken
Jolien loopt er ook weleens tegenaan dat huisartsenpraktijken zaken niet in orde hebben. Hoe gaat ze daarmee om? Jolien: “Als we ons zorgen maken over een huisartspraktijk, bespreek ik dit eerst met mijn medeconsulenten om een breder beeld te krijgen van de situatie in andere ketens. Vervolgens spreken we de praktijk aan, met als doel mee te denken en te achterhalen of het om een tijdelijk probleem gaat of dat er meer speelt.”
Verandering in de zorg
“Door de toenemende druk in de zorg moet de consulent soms creatief en innovatief zijn. Ik let daarom altijd op de impact van ons beleid op de werkdruk van de POH. We beoordelen kritisch of het hun werk verlicht of juist verzwaart. Zo denken we nu bijvoorbeeld na over een zinvolle invulling van de jaarlijkse benchmark van de ketenzorg, zodat het echt iets bijdraagt,” legt Jolien uit.
Werkplezier
Na vijf jaar als consulent blijft Jolien gemotiveerd: “Mijn grootste motivatie is om patiënten met een longziekte zo lang mogelijk stabiel te houden en het werk voor praktijkondersteuners leuk en behapbaar te maken. Bij HCDO werk ik op zowel patiëntniveau als op beleidsniveau, wat afwisselend is. Consulenten hebben hier evenveel zeggenschap als kaderartsen en we werken echt samen. De organisatie is toegankelijk en niet hiërarchisch, met gelijkwaardige input van praktijkondersteuners en huisartsen. Er is ook ruimte voor innovatie, zoals de podcast die ik met een kaderarts heb gemaakt.”
Ze sluit af: “Ik vind dat de samenwerking met andere consulenten dit werk ook echt waardevol maakt. We verbeteren samen de zorg voor patiënten en zorgverleners, wat mijn werk bij HCDO inspirerend maakt!”