Ga terug

“Het vak doktersassistente blijft boeien”, zegt Mariët Holterman

Mariët Holterman is al 34 jaar in dienst bij dezelfde huisartsenpraktijk in Olst, eerst als doktersassistente, nu ook als spreekuurondersteuner. Haar werk is zo afwisselend dat ze nooit heeft overwogen om iets anders te doen.

Mariët werkt in een typische dorpspraktijk. Ze kent bijna alle patiënten persoonlijk en weet wat er speelt in het dorp. Rond 2005 werd de eerste huisartsenpost gestart in het Sint Geertruiden ziekenhuis in Deventer. “Ik draaide de eerste avonddienst. Achter mij stond een hele groep huisartsen mee te luisteren naar de telefoongesprekken. Het was voor ons allemaal wennen. Er waren nog geen protocollen dus de aanpak was afhankelijk van de arts waarmee je samenwerkte. Dat is nu heel anders. Het werk is veel eenduidiger ingericht, waardoor we zelfstandiger kunnen handelen.”  

In de huisartsenpraktijk is in al die jaren veel veranderd. Heel lang deed Mariët het werk in haar eentje. Maar, omdat het werk bleef toenemen, kwamen er in de loop van de tijd collega’s bij. “Eerst ter ondersteuning op drukke dagen, tegenwoordig werken we vier dagen met dubbele bezetting.” Die groei komt onder meer door het verschuiven van de zorg vanuit het ziekenhuis naar de eerste lijn, maar ook omdat ouderen veel langer thuis blijven wonen. Daarnaast zijn ook haar taken uitgebreid. “Als spreekuurondersteuner kan ik diverse behandelingen zelfstandig uitvoeren. Juist die afwisseling maakt dit werk zo boeiend.”

Als spreekuurondersteuner kan ik diverse behandelingen zelfstandig uitvoeren. Juist die afwisseling maakt dit werk zo boeiend.”

Mariët Holterman, doktersassistente en spreekuurondersteuner

Toen Mariët startte als doktersassistente had de praktijk nog een papieren archief. Nu verloopt alles digitaal zoals verwijzingen, afspraken maken of uitslagen inzien. Maar daarmee is het werk volgens Mariët niet minder geworden. “We spreken nog steeds mensen aan de telefoon of aan de balie.”

Bovendien zijn patiënten veel mondiger geworden door de 24-uurs economie. Mensen verwachten op elk moment geholpen te kunnen worden. Maar, dat is voor huisartsen niet haalbaar. Dat leidt volgens Mariët nog wel eens tot onbegrip.

De werksfeer op de praktijk is in de loop der tijd veel informeler geworden. “Was er vroeger sprake van een hiërarchische verhouding, zijn we nu een hecht team waarin iedereen doet waar hij of zij goed in is. We zijn gelijkwaardig en luisteren naar elkaar.”

Door alle ontwikkelingen blijft Mariët nog altijd met veel plezier werken. “Ik leer nog iedere dag bij. Dat houdt het werk interessant.”

Ik leer nog iedere dag bij. Dat houdt het werk interessant.”

Mariët Holterman, doktersassistente en spreekuurondersteuner

Ook interessant:

Ik houd van de combinatie dagpraktijk en spoedpost

Naast haar baan als doktersassistent van een huisartsenpraktijk maakt Ria van de Krol ook deel uit van de flexpool triagisten...

“Consulent zijn betekent impact maken voor zowel zorg als werkplezier”, aldus Jolien Visser

Jolien Visser werkt sinds 2019 één dag per week bij HCDO als consulent voor de keten Astma en COPD. Daarnaast...

“Een carrière-switch met de juiste ondersteuning. Ik kan het iedereen aanraden.”

Susan Wijnberg is 35 jaar en woont met haar man en drie kinderen in Deventer. Al enkele jaren is het...