Ga terug

“Je kunt al snel een netwerk opbouwen” zegt Judith, POH-S

Melanie van Tongeren en Judith Doleweerd werken allebei als praktijkverpleegkundige somatiek (POH-S) bij Huisartsen Hoge Hond in Deventer. Hier zijn vier huisartsenpraktijken gevestigd. Melanie werkt er sinds twee jaar en Judith sinds zes jaar. Allebei begeleiden zij patiënten met verschillende chronische aandoeningen. Ze halen veel energie uit het contact met hun patiënten. De sterke verbinding met andere praktijkondersteuners binnen HCDO én het makkelijke contact, maakt dat zij met plezier naar hun werk gaan. Judith: “Je kunt hier als POH-s echt snel een netwerk opbouwen.”

Melanie en Judith begeleiden patiënten met diabetes type 1 en 2, COPD/astma of cardiovasculaire aandoening (CVRM). Ook ondersteunen zij patiënten die willen stoppen met roken of willen afvallen. Juist het langdurige, laagdrempelige contact met de chronische patiënten noemt Melanie een reden om voor dit vak te kiezen. Judith, die met dezelfde patiëntengroep werkt, is het daar helemaal mee eens. Ze vult aan: “De verhalen achter deze patiënten geven de meeste plezier aan mijn werk. Patiënten die ik al jaren begeleid, delen veel van hun leven met mij. Vreugde, verdriet, pijn en kwetsbaarheid. Alle onderwerpen van het leven komen voorbij in mijn werk. En juist die verhalen achter de mensen helpen mij om goede keuzes te maken in de behandeling.” Melanie: “En wat daarnaast ook een groot voordeel van ons werk is: je werkt heel zelfstandig en kunt je eigen spreekuren indelen.” 

De verhalen achter de patiënten geven de meeste plezier aan mijn werk.

Judith Doleweerd, POH-S

Een andere belangrijke factor van haar werkplezier, vindt Judith de samenwerking met andere collega’s. “We zijn een hecht team bij Huisartsen Hoge Hond en ik werk intensief samen met de huisartsen. De steun en supervisie van hen is erg belangrijk voor mij. En ik vind het fijn om deel uit de maken van zo’n goed samenwerkend team.” Melanie vult aan: “Het is een zeer prettige werkomgeving met fijne collega’s die altijd openstaan voor overleg. Ik voel me daardoor echt op mijn plek.” Judith: “Er is goed contact tussen alle POH-s medewerkers. Ik vraag via de HCDO website, in de POH-s groep, wel eens aan anderen hoe zij dingen aanpakken binnen hun praktijk. Of we wisselen protocollen uit. Doordat HCDO de praktijkondersteuners somatiek met elkaar verbindt, is de kwaliteit van de ketenzorg in de regio ook goed.”

Melanie en Judith hebben meer dan voldoende uitdagingen in hun werk. Judith: “Ik haal motivatie uit het leggen van de puzzel van behandeling bij patiënten, dat is bij iedere patiënt weer maatwerk. Je moet in deze functie verder flinke kennis hebben van medicatie, behandelrichtlijnen en het interpreteren van bloeduitslagen. Het technische deel noem ik dat. Er zit voldoende uitdaging voor mij in om die kennis op peil te houden en bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen binnen de verschillende zorgketens.” Melanie: “Het is veelzijdig werk. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van verschillende ziektebeelden. Bovendien zijn we door HCDO goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze tak van gezondheidszorg. Er worden regelmatig scholingen aangeboden en er is goede communicatie mogelijk tussen eerste- en tweedelijnszorg.” Judith vult aan: “HCDO is landelijk koploper als het gaat om goed georganiseerde eerstelijnszorg. En de samenwerking met tweedelijnszorg hebben we goed op orde door bijvoorbeeld de digitale consultaties die we kunnen doen. En we kunnen altijd overleggen met een kaderarts van HCDO. Dat werkt erg prettig.”

Het is veelzijdig werk. Er zijn veel nieuw ontwikkelingenop het gebied van de behandeling van verschillende ziektebeelden.

Melanie van Tongeren, POH-S

Melanie is in Deventer helemaal op haar plek. Hiervoor heeft zij ervaren hoe het is om in een dorpspraktijk te werken. “Een praktijk in de stad past beter bij mij. Maar door de verscheidenheid aan wijken en dorpen om Deventer heen, is er als POH-s keuze genoeg om aan het werk te gaan. Judith: Deventer is een stad met kleur, met verhalen en verschillende wijken. Ik werk zelf in een grote stadspraktijk met vier praktijken. Maar binnen HCDO kun je kiezen wat je zelf fijn vindt. Werk je liever in een kleine dorpspraktijk of in de stad? Binnen deze regio kun je zelf op zoek naar wat bij je past.

Ook interessant:

“Triagist naast coschappen: een perfecte match.”

Yoran Crum is zesdejaars student geneeskunde. Naast zijn coschappen werkt hij sinds september 2023 als junior triagist. Dit doet hij...

“Een carrière-switch met de juiste ondersteuning. Ik kan het iedereen aanraden.”

Susan Wijnberg is 35 jaar en woont met haar man en drie kinderen in Deventer. Al enkele jaren is het...

“Er is ook ruimte voor plezier.”

In de rol van POH-GGZ*, ondersteunt Ineke Wiegers patiënten met psychische problemen. Dit doet zij inmiddels zeven jaar bij de...