“Zet die stap naar praktijkhouderschap”, aldus Cees Sluimer, praktijkhoudend huisarts
Cees Sluimer is sinds 2011 praktijkhoudend huisarts in Deventer. Daarnaast biedt hij reizigersadvies en echografie aan in zijn praktijk. Hij krijgt energie van de combinatie van medisch-technische vaardigheden en –kennis, en het contact met eigen patiënten. “Je hebt zelf het stuur in handen wanneer je praktijkhouder bent. Ik kan het waarnemende artsen dan ook echt aanraden om die stap te zetten. Jullie baan is nu misschien makkelijker, maar ook een stuk saaier!”
Groeipraktijk
De (solo)praktijk van Cees zit in het Medisch Centrum Stadspoort in Deventer. Daar zitten ook orthopedagogen, een apotheek, een fysiotherapeut en twee huisartspraktijken. Er is een vaste waarnemer, een physician assistant (PA), Praktijkondersteuners Somatiek (POH-S) en een PraktijkOndersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ). “Verder hebben we nog inpandig een diëtist en psycholoog,” vertelt Cees. “Het is echt een groeipraktijk. Momenteel hebben we 3.400 patiënten, maar in de loop van 2025 hopen wij op 4.000 te zitten.” De deur staat bij Cees dan ook open voor nieuwe praktijkhouders in de toekomst: “De jaren na 2025 kunnen we mogelijk nog verder groeien, maar alleen als nieuwe praktijkhouders zich aansluiten.”
Je hebt zelf het stuur in handen wanneer je praktijkhouder bent. Ik kan waarnemende artsen dan ook echt aanraden om de stap naar praktijkhouder te zetten!
Cees Sluimer, praktijkhoudend huisarts
Het stuur in eigen handen
Cees heeft destijds, na een periode werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Tanzania, heel bewust de keuze gemaakt voor een eigen praktijk. “Hoe langer je een bepaald vak beoefent, hoe beter je weet wat je wilt. En hoe beter je weet hoe dat vak beoefend moet worden. Dan heb je het meeste sturing als je je eigen praktijk runt. Dus dat was een hele bewuste keuze,” legt Cees uit.
Reuring, kameraadschap en humor
“Ook de band met patiënten is hechter als je praktijkhouder bent. Die band is, zelfs na 13 jaar, nog steeds groeiende. Ik zie de meeste consulten dan ook als een plezierig weerzien met bekenden. Het is voor mij een grote motivatie dat ik een vak beheers en patiënten mij vervolgens de ruimte geven om hun daarmee bij te staan.” Cees vervolgt: “Daarnaast is in een stadspraktijk altijd reuring en is de sfeer in ons team kameraadschappelijk. We zien graag de humor in van de dingen die we dagelijks meemaken. Dat maakt de sfeer heel gemoedelijk.”
Er is altijd iemand bij de HCDO die je kunt benaderen als je organisatorisch vastloopt.
Cees Sluimer, praktijkhoudend huisarts
Optimale zorg bieden
De HCDO ziet Cees als een hechte en homogene coöperatie. “Er is altijd iemand die je kunt benaderen als je organisatorisch vastloopt. Ik merk ook dat HCDO voor de praktijkmanager en praktijkondersteuners een prettig netwerk is en een vraagbaakfunctie heeft. Vanaf het begin hebben we veel zaken gezamenlijk opgepakt. We worden ondersteund in ICT, ketenzorg, contact met de verzekeraar, nascholing en kwaliteit. Er is gekozen om de huisartsenpost en ketenzorg niet los te koppelen, maar te integreren in de HCDO. Op deze manier hebben we gezamenlijk alles stevig in handen.” Hij vervolgt: “Een andere belangrijke factor is dat 90 tot 95% van de tweedelijnszaken in ons eigen Deventer Ziekenhuis behandeld worden. Dit maakt dat wij de specialisten goed kennen en vice versa. Dat werkt fijn in onderling overleg en maakt de zorg optimaal.”